EPS

EPS.

WAT IS EPS ?

EPS , ook wel tempex, piepschuim of PS-Hardschuim genoemd is van oorsprong bedoeld als isolatiemateriaal en is heel breed toepasbaar in de bouw.

De afkorting EPS staat voor ( expanded poly-styrene ), een karakteristieke en vrijwel altijd witte kunstof.

EPS is een zuivere polymeer en is uiterst spaarzaam in milieugebruik.

Vanuit aardolie wordt de vloeistof monostyreen gemaakt en vervolgens expandeerbaar polystyreen. Dit zijn kleine, glasachtige harde bolletjes, ook wel parels genoemd, hierin is het blaasmiddel pentaan opgenomen. Onder invloed van stoom worden deze kleine polystyreen parels ongeveer vijftig keer zo groot (expanderen). Deze EPS-parels worden weer aan elkaar gehecht door middel van stoom tot blokken of andere vormdelen. EPS-parels bestaan voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreen.

De EPS-industrie gebruikt circa 0,1% van de totale aardolieconsumptie in Nederland en maakt hier duurzame producten van.

Een belangrijke EPS-eigenschap is de enorme duurzaamheid van het materiaal. Proeven hebben aangetoond dat EPS zelfs na jaren in een drassige bodem nauwelijks water opneemt. Ook voor wat betreft druksterkte en warmtegeleidingscoëfficiënt degenereert EPS niet.

EPS is een materiaal met een gesloten celstructuur en geeft geen gevaarlijke deeltjes af die nadelige gezondheidseffecten kunnen veroorzaken. Bij het verwerken van EPS zijn daarom geen extra persoonlijke beschermingsmiddelen nodig.

Temperatuurbestendigheid van EPS is ( min / max ) -180 / + 80

Voordelen EPS:

 • Is ongevoelig voor vocht.
 • Is rot- en schimmelvrij.
 • Vormt geen voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.
 • Volledig recyclebaar.
 •  Zeer hoge drukvaste bouwplaat met zeer veelzijdige toepassingsmogelijkheden.
 • Gewichtbesparend en zeer verwerkingsvriendelijk.
 • Zeer vorm en drukvast.
 • Beloopbaar.

Verwerking EPS in de bouw.

EPS wordt het meeste toegepast in vloeren op vaste grondslag.

· De vloeropbouw op vaste grondslag bestaat uit een laag puin of kiezel voor stabilisatie, een laag zand, waterdichte folie en isolatieplaten. De vloer wordt afgewerkt met een laag zand-cement van minimaal 80mm. Breng vooraf indicaties aan tot waar elke laag afzonderlijk wordt opgebouwd zodat een mooie aansluiting met eventueel bestaande dorpels en plinten wordt gerealiseerd. Dit voorbereidingswerk bepaalt de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden.

· De waterdichte folie moet bij toepassing tussen muren aan deze worden bevestigd en ook de overlappende zones van de waterkeringfolie moeten met een waterdichte tape, worden afgetaped ( renovatie ).

· Bij nieuwbouwconstructies dient u een isolerend blok te voorzien in de steunmuur waardoor geen koudebrug ontstaat tussen de vloer op vaste grondslag en de muurconstructie. Men kan hierbij gebruik maken van Foamglas elemeneten.

· De isolatieplaten dienen in verspringend verband en naadloos gesloten geplaatst te worden op een vlakke en stabiele ondergrond.

ONZE EPS PRODUCTEN:

EPS100: Polystyreenplaat met rechte kant 1000x2000mm. De EPS100  ook wel tempex genoemd is dus breed toepasbaar in de bouw. Deze EPS Polystyreenplaat heeft een hoge isolatie-efficiéntie voor maximaal warmtecomfort, is licht van gewicht en éénvoudig te verwerken. Deze Polystyreenplaat kan je makkelijk met een mes of zaag verwerken.

Eigenschappen  EPS100:

 • Lambda-waarde : 0,036 W/mK
 • Druksterkte : 100 kPa
 • Euro brandklasse : E
 • CE : EPS-EN13163-L1-W1-T1-S1-P4-DS(N)5

Therm100

EPS150: Polystyreenplaat met rechte kant 1000x2000mm. De  EPS150 ook wel tempex genoemd is dus ook breed toepasbaar in de bouw. Deze EPS Polystyreenplaat heeft een nog hogere isolatie-efficiéntie voor maximaal warmtecomfort dan de EPS100. Deze Polystyreenplaat EPS150 is ook licht van gewicht en éénvoudig te verwerken. Deze Polystyreenplaat kan je makkelijk met en mes of zaag verwerken.

Eigenschappen  EPS150:

 • Lambda-waarde : 0,034 W/mK
 • Druksterkte : 150 kPa
 • Euro brandklasse : E
 • CE : EPS-EN13163-L1-W1-T1-S1-P4-DS(N)5

Therm100

Wat moet ik bestellen DE EPS100 / EPS150 ?

Elke situatie in de bouw is verschillend om EPS toe te passen, denk aan een bedrijfshal ( EPS 150 gebruiken i.v.m. druksterkte ) of een prive woning ( vaak EPS 100 genoeg druksterkte ) daar zit veel verschil in. Veelal wordt er bij bepaalde bouwwerkzaamheden een belasting aangegeven, of een sterkteberekening gemaakt!

Isolatieverkoop.nl

03-02-2013.